BESIENDERSHUIS

De rijke historie van het 16de-eeuwse Besiendershuis was lange tijd bedekt met een grijze, linoleum vloer.
Wanneer je de trap opliep, betrad je het resultaat van vluchtige besluitvorming. Een zielloos interieur met meubels van een massa fabrikant.

Met trots mochten wij hier in opdracht van het Besiendershuis verandering in aanbrengen.

De huidige invulling van het Besiendershuis is een kunsthuis en residentieverblijf. In ons ontwerp zijn we opzoek gegaan naar de balans tussen enerzijds een intieme verblijfplaats en anderzijds een plek die inspireert. Daarbij spelen materiaalkeuze, indeling en vorm een belangrijke rol.


Vanzelfsprekend kozen we voor (lokaal) hout; esdoorn, beuken en eiken. Ondanks de lichte kleur heeft het door zijn textuur en gevoel toch altijd een warme uitstraling.

Bij het indelen van de eerste verdieping hebben we de keuze gemaakt om deze op te delen in vier ruimtes: de woonkamer, het besiendersplatform, de eetkamer en de werkkamer. De scheidingslijn tussen deze vier ruimtes is (behalve tussen de woonkamer en het platform) niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Op de tweede verdieping is de indeling hetzelfde gebleven; twee slaapkamers.

Qua vorm zijn we uitgekomen op strakke, doch speelse lijnen. We hebben ons laten inspireren door wat er al was en dat wat er nog ontbrak. De meubels spelen met de eeuwenoude balken van het huis. Een contrast tussen oud en nieuw.

Het licht dat door de vele ramen van het huis schijnt, belicht nu een prachtige vloer van esdoorn.

De residenten kunnen weer door de ogen van de tolmeester kijken op de subtiele verhoging, waar je kan uitkijken tot het verste punt van de Waal.

Een huis, nu ook een thuis, om na te denken en te creëren.


Bekijk hier de rest: Woonkamer | Slaapkamer | Eiken tafel | Nachtkastje | Gitaarhouder

https://www.besiendershuis.com/


Foto's door Frijke Coumans:
https://www.frijkecoumans.co.uk/

Boven: after, onder: before.